De kunst van Waardevolle Feedback
Feedback is een krachtig instrument voor de ontwikkeling van medewerkers en het versterken van de werksfeer. Daarnaast dient het ook om mensen aan te spreken op hun prestaties en hoe ze die kunnen verbeteren. Het juiste evenwicht tussen waarderende en opbouwende feedback kan medewerkers motiveren en hun prestaties verhogen. In deze blog vatten we het belang van het geven van feedback nog eens kort samen. Wij reiken je ook een kort stappenplan aan om constructief feedback te leren geven.
Waarderende feedback: Het belang van positieve erkenning
Positieve feedback is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en zelfvertrouwen. Het laat medewerkers weten wat ze goed doen en motiveert hen om deze positieve gedragingen voort te zetten. Wees specifiek in je waardering: In plaats van alleen te zeggen "goed gedaan", kun je bijvoorbeeld zeggen: "Je hebt de deadline gehaald en je werk was van goede kwaliteit, dat maakt echt het verschil voor het team."
Opbouwende feedback: Hoe verbeterpunten benoemen
Opbouwende feedback helpt medewerkers zich verder te ontwikkelen. Het is belangrijk om kritisch, maar ook respectvol te zijn. Deel specifieke voorbeelden van wat er niet goed ging en geef duidelijk aan wat je in de toekomst verwacht.
Feedback geven in 5 stappen:
- Kies het juiste moment: Geef feedback op een rustig moment, zonder anderen erbij.
- Benoem het specifieke gedrag: Beschrijf concreet wat je hebt waargenomen, richt je op specifieke situaties.
- Deel het effect van dit gedrag: Leg uit welk effect het gedrag heeft op jou, het team of de organisatie.
- Geef ruimte voor reactie: Vraag de ander om zijn of haar perspectief te delen, bijvoorbeeld: "Hoe heb jij deze situatie ervaren?"
- Maak concrete afspraken: Kom samen tot duidelijke afspraken, zoals: "Kunnen we afspreken dat we tijdens vergaderingen onze telefoons op stil zetten?"
Door feedback efficiënt in te zetten, creëer je niet alleen ruimte voor verbetering, maar ook voor verbinding. Het juiste moment, de juiste toon en een gebalanceerde benadering zorgen ervoor dat medewerkers zich gehoord en ondersteund voelen. Feedback is daarmee niet slechts een middel om prestaties te verbeteren, maar ook een manier om een cultuur van groei en samenwerking te versterken.
Wil jij groeien in het geven van feedback? Ontdek dan ons opleidingsaanbod en begin vandaag nog met leren door te doen!